Ressam Ahmet Yakupoğlu Vefat Etti.
Ahmet Yakupoğlu bir yıldır DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyordu. Yakupoğlu 96 yaşında vefat etti.
Suyun ressamı olarak bilinen Ahmet Yakupoğlu'nun cenazesi "Pazartesi" ikindi namazinda Ulucamiinden AhiEvran Mezarligina Defnedilecektir.
Ahmet Yakupoğlu Kimdir?
1920 Yılında Kütahya’da doğdu.
Ortaöğrenimini Kütahya’da tamamladı.
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Feyhaman Duran Atölyesi’nde çalıştı ve orada yetişti, 1945.
Çeşitli hocalardan ney dersleri aldı; özellikle bir rebap sanatçısı ve yapımcısı Neyzen Halil Dikmen’le çalıştı.
Ord. Prof. A. Süheyl Ünver’den Tezhip ve Minyatür öğrendi.
Kütahya Müzesi’nin kurucularındandır. Kütahya’yı tuvale taşıyan ressam olarak pek haklı bir üne sahiptir. Çalışmalarını Anadolu’muzun Türklük mirasını koruyan ve yaşatan köşesinde sürdürmeyi uygun görmüştür. Bilgi birikimi, sözü sohbeti, tuvale aktardıklarıyla yarışan, hatta onları aşan güzellikte bir gönül adamıdır.
İstanbul radyosu’nda ve Kütahya’da çeşitli konserler verdi. Halkevleri ve devlet Resim ve heykel sergilerine katıldı. Kütahya Müzesi’nin açılmasında katkıları oldu. Kütahya’nın yerli tiplerini, sokaklarını ve mesire yerlerini betimleyen yapıtları bulunmaktadır.
Yetiştirdiği pek çok neyzenin yanında rebabı Kütahya’da yeniden canlandırdı ve öğretti. Ona göre rebapla en uyumlu saz Ney, ama ille de şah akortlu Ney.
40’lı yıllarda İstanbul GSF’den Prof. Süheyl ÜNVER’in bir Kütahya gezi-araştırması (araştırma gezisi olabilir mi?) sırasında amatör olarak yaptığı resimleri (veya resim yaparken) görüp keşfetmesiyle İstanbul’a davet edip GSF’ye kaydını yaptırmasıyla GSF Resim Bölümü’nde profesyonel resim hayati başladı.
Okuldan sonra bir müddet İstanbul’da kaldıktan sonra tekrar Kütahya’ya döndü. Yayınlanmış bir kaç kitap / araştırma çalışmaları mevcuttur.
Şu ana kadar 2500 adet yağlıboya resim yaptı ve hiç birisini para karşılığı satmadı. Bu resimleri Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde oluşturulan bir vakıfa bağışladı.
Yakuboğlu’nun iki bini aşkın tablosu, biri minyatür üç albümü vardır. 1) Ahmet Yakuboğlu’nun fırçasından Boğaziçi, 2) Rengarenk Kütahya, 3) Nasrettin Hoca Minyatürleri yayınlanmıştır. “Dersaadet Kıyıları“ isimli kitabı ise baskıya hazır beklemektedir. Konulu Minyatürlerden oluşan albümü, Kır Çiçekleri suluboya albümü vardır. Eserlerini, evini ve arazisini Ahmet Yakuboğlu Kültür ve Sanat Vakfı’na bağışlamıştır.
İştigal Ettiği Sanatı: Resim, Hat, Minyatür, Karikatür ve Portre.
Binden fazla yağlıboya yuluboya resim, yüz civarında konulu minyatür, 1995 Türkiye İş Bankası Kültür Sanat büyük ödülü sahibi.
YAYIMLANMIŞ ESERLERİ:
1) Ahmet Yakuboğlu’nun Fırçasından Boğaziçi.
2) Rengârenk Kütahya.
3) Nasrettin Hoca Minyatürleri.
4) Kültür Bakanlığınca yayınlanan İstanbul Ressamı isimli İstanbul Resimlerinden oluşan kitabı yayınlanmıştır.
5) Kır Çiçekleri suluboya albüm’ü vardır.
6) Konulu Minyatür’lerden oluşan albüm ,
7) Dersaadet Kıyıları isimli kitabı ise baskıya hazır beklemektedir.
Eserlerini, evini ve arazisini “ Ahmet Yakuboğlu Kültür ve Sanat Vakfı”na bağışlamıştır.
02 Ekim 2016 Pazar 15:27

Son Güncelleme: 03.10.2016 17:36
sanat dünyası bir altın sayfayı daha kapatdı. Çok kıymetli hocam bizlere çok emek verdiniz hakkınızı helal ediniz . İnşAllah size laik ögrenciler olarak yaşarız .Mekanınız cennet olsun